Heteronormen - En Trygg famn att luta sig tillbaka i eller en tvångsmässig kategorisering?

Heteronormen är en oskriven lag som finns i vårat samhälle och den består av förväntningar på hur en kvinna ska bete sig och hur en man ska bete sig.

Normer är som bekant det som man kallar ”normalt” eller det som förekommer i störst utsträckning och det är också något som dom flesta strävar efter, medvetet eller omedvetet och i den här normens fall är det att vara heterosexuell, ha typiskt kvinnliga eller manliga (beroende på ditt biologiska kön) attribut och bete dig inom dom ramarna annars kan du i många fall inte anses vara just normal.

 

Det här blir ju självklart ett problem i och med att många inte känner sig bekväm inom den här ramen och att det i många fall sätter upp omöjliga krav på människor och att förväntningarna också blir svåra att tyda, när är det tex. Okej att tänja på gränserna? Är det okej att tänja på gränsen om du är tjej och homosexuell och varför blir det plötsligt okej då, kan det vara så att förväntningarna på homosexuella inte existerar eller är det att inom den gruppen finns andra förväntningar?

 

Det som är värt att nämna inom detta är också att typiskt manliga attribut är värderade högre i vårt samhälle vilket gör det mer okej för en kvinna att bära manskläder eller vara mer driven och ta mer plats än det är för en man att kanske vara fysisk med någon av samma kön eller exempelvis ge komplimanger, heteronormen gör att för att inte uppfattas som onormal så måste man hålla till på motsatt sida av det ickeförväntade vilket gör människor låsta i kategorier som dom möjligtvis kan känna sig obekväma i.

 

Förväntningen på att alla är heterosexuella finns överallt, i dagstidningar, inom skolan, på tv, i våra egna hem och våra egna tankar hela tiden. Ser man två killar gå hand i hand reagerar man ofta för det anses inte vara normalt, så det är alltså något utöver vanligheten och därför också värd din extra uppmärksamhet.

Har du tänkt på den nya familjeparkeringen? Det är en fin uppradad familj på en mamma, en pappa och två barn. Uppmärksammade du herr Går Man debatten, Vad är det som säger att det inte är en kvinna med byxor på bilden?

Omklädningsrum i skolan är utformad flickor/pojkar med den förväntan att alla är heterosexuella och vad händer då om en pojke kommer ut som homosexuell, Borde inte han byta om med flickorna då?

Var är de som säger att rosa är en ”tjejfärg” och blå är en ”pojkfärg” och varför ville inte ens det här programmets ”stavning och grammatik” ändra på dom två orden eller rödmarkera dom som felstavade?

 

Dom här frågeställningarna skulle kunna pågå en evighet för hela vårt system är uppbyggt på heteronormen och i och med att den sällan uppmärksammas så ifrågasätts den sällan och dom flesta har inte ens tänkt på att dom här förväntningarna finns även fast dom någonstans vet om det.

 

Det här togs upp på årets Pride och var också årets tema för det här är inte bara något som påverkar HBTQ-samhället utan oss alla, det bestämmer åt dig vilka kläder du ska ha, vilket sätt du ska ha, vilka tankar som far i ditt huvud, vilken sexualitet du ska ha och det påverkar hur dina barn blir behandlade i skolan.

 

För mig är det helt okej att man har kategorier som beskriver saker, att vi delar upp det som är manligt och det som är kvinnligt, att vi sätter ord på beteenden och vanor, likaså sexualitet.

Det som inte är okej är när man blir pressad in i ett fack och blir kallad för onormal eller kanske speciell om man har tur om man går utanför det folk förväntar sig av en och det bara för att man föds med ett speciellt kön.

 

Vad anser du vara normalt och när har jag gått över din gräns?



Kommentarer
Emelie

Shit vad bra bff klart att vi ska belysa och kritisera heteonormen! Blir det någon uppföljare om homonormen?

2009-09-20 @ 20:11:30


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

NutzThaWakahoho

Drömmar, GarderobsFilosofi och Galenskap

RSS 2.0